23 July 2014

Cara Nak Cantikkan Blog?

Peningkan kepala macam mana nak cantikkan blog nih.. adusss.. aku pn sama.. naik biol kepala ngadap coding.. nasib la tak juling.. 

Kalau dah datang mood nak berblogging,perghhh!! memang tak pandang keje lain dah.. 
Lagi2 kalau buat "eksperimen" menjadi.. lagilah aku sukaaaa.. hahaha

Ok,nak cantikkan dan melawakan blog nih kene ade caranya jugak,biar orang selalu nak masuk blog kite,naik la raking kite kan? best tuh wooo.. Macam aku pun,banyak gak nak kene belajar lagi,tapi slow2 la kan,takkan terus pandai lak kan.. musykil musykil ~

Ini ape yang aku tengok,usha2 blog orang lain,so aku kongsi kan sikit cara nak buat blog yang orang akan at least cakap :
 "sempoi gile blog die".. :))

1.Pilih background yang sesuai. Pilihan warna itu penting. Berani bermain dengan warna. Contoh blog yang sediakan background yang sempoi The Cutest Background. Tapi jangan terlalu menyakitkan mata pulak ye. 

2.Letak widget untuk bahagian sidebar yang bersesuaian. Contoh widget relevan seperti jam,tarikh,counters atau sebagainya. Jangan letak yang bukan2. Cari kat SINI kalau nak graphic yang comel untuk widget korang. Untuk jam or tarikh,korang klik link INI.

3.Pilih tulisan yang boleh buat orang senang baca. Jangan la berbelit2,tersimpul sana sini,sekecik2 semut or terlampau besar macam nak bagi amaran je kat orang. Sederhana dan ringkas. Nak ubah tulisan dalam blog sila baca tutorial INI . Kalau tak paham gak,sila jangan segan untuk bertanya :)

4.Menulis entry yang tak merapu atau merepek. Aku tak galakkan penggunaan bahasa kesat,untuk blogger muda,jangan terlalu obses dengan politik sampai menyimpang dan mencetuskan kontrovesi,elak menulis sesuatu yang boleh mengaibkan diri sendiri dan orang lain. Ingat,sekarang dunia dah semakin maju,kang tak pasal2 ade yang kene bermalam kat lock-up. Tapi kalau terlampau jiwang dan mengedik takde sape nak marah,cuma meluat je.. hahaha. Please lah okeh! Stop! Euww..

5.Itu je kot perkara asas buat masa nih yang aku dapat kongsikan,kalau ade lagi,aku update okeh :))
6.Hah! Baru teringat..hehe okeh.
Pilih nama blog yang SENANG orang nak ingat. Kadang2 orang tak cari kite pakai main name,orang cari pakai url blog. So dinasihatkan sangat2,tolonglah reka nama blog yang .................... .blogspot.com tuh elok2 sikit,takdelah tergeliat lidah nak menyebutnyakan. Kalau dah panjang merepek punya nama,orang cari tak dapat,confirm orang malas dah nak masuk tengok. Betul tak?? 
7. Patah balik pergi ke no.5. hehehe :))

2 comments:

  1. Haahla. nampak okay la. tersusun rapi dan sebagainya

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.....tapi masih ada yang perlu diperbaiki :)

      Delete